Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.53
  • EURO
    34.90
  • ALTIN
    2439.9
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64943.7$

“Fırsatları avantaja çevirmeliyiz”

“Fırsatları avantaja çevirmeliyiz”
AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, “Yeşil dönüşüm süreciyle beraber ülkemizin önündeki fırsatları avantaja çevirmeliyiz. Şans hazır olan zihinlere güler, biz de hazır olmalıyız” dedi

Ankara Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenecek olan Eko İklim – Uluslararası Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi Bilgilendirme Toplantısı Ankara Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya ALTUNYALDIZ ile birlikte Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz ve Ankara’da bulunan üniversitelerin rektörleri katıldı.

Bilgilendirme toplantısının  açılışında konuşan Altunyaldız, iklim değişikliğinin başta çevre ve sağlık olmak üzere farklı alanlarda geri döndürülemez boyutlarda olumsuz etkilerinin yaşandığını vurguladı. Altunyaldız, “Bugün İklim Krizi’nin maliyeti artık trilyon dolarlar ile ölçülüyor. Tüm insanlığın iklim değişikliğine dur diyememesi durumunda 2050’ye kadar küresel gelirden yüzde 15 ila yüzde 20’yi kaybedeceğiz. Gelişmekte olan ülkelerde gelir düzeyindeki azalışın yüzde 30’ları bulabileceğine yönelik çalışmalar mevcut. Bunlar karşı karşıya kaldığımız sorunun boyutunu gözler önüne seriyor. Sorun bu kadar büyük iken önlem alma ihtiyacı daha önce hiç bu kadar elzem olmamıştı.” değerlendirmelerinde bulundu.

KRİZLER FIRSATLARLA BERABER GELİYOR ŞANS HAZIR OLAN ZİHİNLERE GÜLÜYOR

2020 yılının küresel tedarik zincirlerinde ezberleri bozan bir dönem olarak geride kaldığını ifade eden Altunyaldız, ülkemizin sahip olduğu potansiyel ve dinamik yapısıyla birlikte yeni dönemin en önemli aktörlerinden birisi konumuna ulaştığını belirtti. Altunyaldız, “Küresel ticarette ezberler bozuluyor. Kovid-19 kriziyle birlikte ülkeler artık daha yakın coğrafyalardan tedarik politikası yürütüyor. Bu noktada, ülkemizin konumu ve sahip olduğu potansiyeli çok önemli. En büyük ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği ile 2021 yılındaki ticari ilişkilerimize baktığımızda da bu durumu rahatlıkla görüyoruz. Avrupa Birliği, Uzak Doğu ve Asya pazarlarından ithal etmeyi bıraktığı ürünlerde Türkiye’ye yöneliyor. Türkiye Avrupa’nın en önemli tedarik merkezi olma yolunda kararlılıkla yürüyor. Öyle ki 2021 yılında Avrupa Birliği’ne ihracatımızı %33 oranında artırarak 93,1 milyar dolara yükselttik. Böylece artık Avrupa Birliği pazarında dış ticaret fazlası veren bir ülkeyiz” diye konuştu.

EĞER PROBLEMİ DOĞRU BİR ŞEKİLDE BELİRLERSENİZ ÇÖZÜME NEREDEYSE ULAŞIRSINIZ

Altunyaldız, “Binlerce bitki ve hayvan türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya iken iklim değişikliğinin sorumlularının doğru bir şekilde belirlenmesi önemli. Bu alanda, Avrupa Konseyi’ne üye ülkelere tavsiye kararı niteliği kazanan raporum Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi. Başta yaşam hakkı olmak üzere temel insan haklarını tehdit eden iklim değişikliğiyle mücadelede tüm ülkelerin elini taşın koyması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

YEŞİL DÖNÜŞÜM SÜRECİYLE BİRLİKTE ÜLKEMİZİN ÖNÜNE ÇIKAN FIRSATLARI AVANTAJA ÇEVİRMEK

Toplantıda Yeşil Dönüşüm süreci ile ilgili de açıklamalarda bulunan Altunyaldız, “Dünya hızlı ve derinden bir dönüşüm sürecinin içinden geçiyor. Sadece oyunun kuralları değil oyun tamamen değişiyor. Yeşil dönüşüm süreciyle beraber ülkemizin önündeki fırsatları avantaja çevirmeliyiz. Şans hazır olan zihinlere güler, biz de hazır olmalıyız. Yeşil dönüşümün, başta sınırda karbon mekanizması olmak üzere tehditleri ihracatımızın değer ve rekabet düzeyi bazında gerilemesine yol açabilir. Enerjide, sanayide, ticarette ve birçok farklı alanda tüm paydaşların iş birliğiyle dönüşüm sürecine uyumlu hale gelerek yeni dünyanın güçlü ülkelerinden birisi olmak için çalışıyoruz. Bu noktada, kamu – özel sektör – akademi ve STK iş birliği içerisinde gerçekleştirilecek olan Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi çok önemli. Bu zirvenin sonucunda yeşil dönüşüm süreci için önemli çıktılar elde edeceğimizi düşünüyorum” Şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!