Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.52
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2423.4
  • BIST
    9750.61
  • BTC
    66310.47$

Çiftçi’den Konuk’a destek

Çiftçi’den Konuk’a destek
Geçtiğimiz günlerde yeniden aday olmayacağını açıklayan Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’a çiftçiden yeniden aday ol çağrısı geldi

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Genel Başkanı, 25. ve 26. Dönem AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk, 69. PANKOBİRLİK Olağan Genel Kurulunda 22 yıl boyunca yürüttüğü genel başkanlık görevini bırakacağını açıklamasının ardından çiftçiler ve vatandaşlar Konuk'u bu kararından vazgeçirmeye çalıştı.

PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, 69. PANKOBİRLİK Olağan Genel Kurulunda 22 yıl boyunca yürüttüğü genel başkanlık görevini yayımladığı veda mesajıyla “22 yılın sonunda emanetin sahiplerinden yürekten bir hayır duası alabildiysem en büyük mutluluğum bu olacak” diyerek devredeceğini açıkladı.

Konuk'u bu kararından vazgeçirmeye çalışan çiftçiler, Konya Şeker Fabrikası önüne gelerek eylem yaptı. Sivil toplum ve çiftçi kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı eyleme çok sayıda vatandaş katıldı.

Konya Şeker Fabrikası bahçesinde toplanan kalabalık daha sonra Anadolu Birlik Holding A.Ş'nin önüne gelerek “Sensiz olmaz Başkanım ”sloganları attı.

31 ilçeden gelen çiftçiler ve Ziraat Odası Başkanları Konuk’un yeniden aday olması gerektiğine dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi.

Traktörlerle Konya Şeker Fabrikası’na gelen çiftçiler uzun kuyruklar oluşturdu. Toplanan çiftçiye konuşan Ziraat Odası Başkanları, Konuk’un bir dönem daha başkanlık yapması gerektiğini söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Meram Ziraat Odası Meclis Başkanı Mustafa Hepokur, 20 yılda Konya Şeker’in büyüdüğünü, 1 fabrikan 45 tesise ulaştığını söyledi. Bu başarının ardında Recep Konuk’un olduğunu söyleyen Hepokur, “Bu gün Konya Şeker 15 bin çalışanı ile üretim yaparak, bölge ve ülke ekonomisine önemli katkılar sunuyor” dedi.

Recep Konuk’un yeniden aday olmayacağını açıklamasının ardından oda başkanları ile bir araya geldiklerini ve istişarelerde bulunduklarını söyleyen Hepokur, “Bizler çiftçi temsilcileri olarak Recep Konuk’un yeniden aday olmasını ve bu büyümeyi sürdürmesini istiyoruz” diye konuştu.

Çiftçi ne derse onu yapacağız diyen Hepokur, “Çiftçi bugün Recep Konuk için buradaysa, Recep konuk aday olmalı. Aoay olmazsa bile listeye Recep Konuk yazın ve seçin. Projesi olmayan insanlar buraya gelirse çiftci, esnaf yara alacaktır. Çiftçinin yanındayız. Sulama Birliğine seçildi, Belediye Başkanı seçildi ve buralara geldi. Burada çalışan 15 bin kişi var. Recep Konuk olmazsa burayı yönetecek adam çıkmaz. Ruhu olmadan bu işler yürümez. Buranın sıkıntıları yok mu var. Olacaktır. Sıkıntıları birlikte çözmeye davet ediyorum. Diğer illerde bize şunu söylüyorlar. Keşke, TORKU Konya Şeker bizde olsa da bizlerin örünü alsalar diyorlar. Meydanı boş bırakmayın. Sizlerden şunu istiyoruz. Fabrikaya bu tesislere sahip çıkın. Sahip çıkmazsak birileri gelir ve fabrikalar elden giden ve ürünleri satacak yer sulamazsınız” ifadelerini kullandı.

Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız ise, her zaman üreticinin yanında olan Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’un her zaman çiftçinin yanında olmaya devam ettiğine dikkat çekti. Konya Şeker olmazsa çiftçi üretemez diyen Yağız, “Çiftçi ekim başlarken desteklerini alıyor. Gübresi, tohumu, ilaçlama gibi her alanda destek veren Konya Şeker, üretmeye ve çiftçinin yanında olmaya devam etmeli” ifadelerini kullandı.

Eli nasırlı, ayağı çizmeli, toprak sevdalısı çiftçilerimizin bu sahip çıkması bizleri sevindiriyor. Böyle vatan sevdalısı çiftçiler olduktan sonra bu kurumlar ayakta durur. Burası siyasi bir kurum değil. Buralar tarımcıların ve sizlerin. Bizler sizlerin patronu değiliz. Bizim patronumuz sizsiniz. Bu tesisleri sahiplenin bundan sonra da sahipleri siz olmaya devam edin. Sayın Recep Konuk başkanım askerini bırakıp gemiyi terk edecek bir komutan olamaz. Biz onun bırakmasına ziraat odaları olarak Konya’da 245 bin üyesi olan ziraat odaları olarak buna müsaade etmeyeceğiz. Hep beraber ismini yazıp oraya atacağız. Recep Konuk olmazsa olmaz. Bunun yanında 220 bin dolara mal olan bu tesislerin sadece marke değeri bir milyar dolar. Bunu yapabilecek başka bir babayiğit yok. Sayın Cumhurbaşkanımızın bir sözü vardır. Milletin gücünün üstüne güç tanımam diyordu. Şimdi bizde çiftçinin gücünün üstüne başka bir güç tanımıyoruz” diye konuştu.

Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Nazif Karabulut ise, “Recep Konuk önderliğinde bu kurum üreticisine, çalışanına bölgesine ülkesine ve vatanına sahip çıktı. Konya Şeker’in gündeminin birinci sırasında her zaman üreticiler olmuştur. Diğer bütün konuların gündemdeki yeri ikinci sıradadır. Yani Konya Şeker için üretici ve üreticinin ihtiyaçları asli gündem olmuştur” dedi.

“Recep Konuk’un başarıları ortadadır” ifadelerini kullanan Karabulut, “Recep Konuk’un kişiliği, liyakati, işbitiriciliği ve en önemlisi güvenilir emin bir isim olması kamuoyunca biliniyor. Son dönemde elde edilen kazanımların heba olmaması adına Recep Konuk en az bir dönem daha devam etmelidir” diye konuştu.

Karabulut, “Konya Şeker’in 22 yıl önceki haline baktığınız zaman gelinen noktada gelinen noktaya hayret dolu bakıyoruz. Geçen 22 yılın ardından bugün ki, yapısı kurduğu tesisler ekonomiye katkısı, üreticinin gözündeki konumuna bakıldığında Recep Konuk, ne kadar önemli ve Konya Şeker için ne kadar gerekli bir isim olduğu anlaşılacaktır. Konya Şeker’i bir fabrikadan 45 tesise ulaştırmış, Torku gibi bir devi ortaya çıkarmıştır. Marka değeri bile 1 milyar dolara ulaşan Torku gibi bir markayı oluşturmuştur” dedi.

Ulaştığı 45 tesisten 4 tanesi Türkiye’nin ilk 500 firması arasına girmiştir diyen Karabulut, “Vergi versin, 10 bin çalışanına, 10 binlerce taşeronuna iş imkanı sağlasın, birilerine teşvikan vergi muafiyetine kadar her türle destek verilirken Konya Şeker’i kooperatifçilikte rol modeli ile Torku başarı hikayesini görmezden gelinmekte kalmayıp birde yük üzerine yük bindirilsin. Santraller devletin üzerinde atıl, zarar eden yük olan santraller başkan bırakırsa diğer kooperatiflerin durumuna düşecek. Konya Şeker biter. Zaten bitmiş diyenler var. O yıllardır deniliyor. Bir türlü batıramadılar. 45 tesisi geç sadece marka değeri borcunun yarısını ödemeye yeter. Bu borç zaten santrallerden geliyor. Bu santraller baca meselesi yüzünden aylarca kapattılar, çalışmadı. Kim ödedi bu zararı, devletten tek kuruş destek veya katkı oldu mu, Konya Şeker biterse çiftçi, bölge ve ülke kaybeder. Başka adam yok mu diyecek olanlara yok kardeşim yok. Hani gösterin bir tane sıraladıklarımızı yapmış bir Recep Konuk. Varsa gelsin o yönetsin. Birileri kafasını kuma gömmüş sesi soluğu çıkmazken, birileri 6,5 milyar dolar borcunu yapılandırıp sermayeyi yurt dışına kaçırırken, birileri her türlü teşvik vergi muafiyeti kredi ile ihya edilirken, Recep Konuk’u devletin ve çiftçinin yanında görmek istiyoruz” dedi. Çiftçi kazanmıyor, çalışarak kaybediyor, girdiler yüksek, mazot, gübre belini büküyor diyen Karabulut, “Çiftçi ekmiyor diyordu duyan olmadı. Çiftçisine daha ürünü almadan yüzde 70 avans vererek destek olmaya çalışıyordu. Çabalıyordu gören olmadı. Bunlar olurken, birde başına bela edilen santraller vardı. Çalışmayan aylarca kapalı kalan santraller şu an Konya Şeker’in borcuna karşılık gelen santraller herkes tarafından bilinen gerçeklerdir. Borcun ne kadar olduğu bellidir. Yapılandırma talebi oyalandı bu güne gelindi derdiniz ne böyle bir kuruluşu batırmak mı istiyorsunuz? 5.6 milyar ciro yapan bir çiftçi kuruluşuna el uzatıp borç yapılandırmak neyi yapılandıracaksın sadece santrallerden gelen borcu silin diyen yok diğerlerine yaptığınız gibi bir talep yok sadece bir el uzatacaksınız. Recep Konuk’un bir 4 yıl daha burada olması gerekiyor. Bu santrallerin borcunu temizlesin” diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!