• 10 Eylül 2018, Pazartesi 9:11
HasanHüseyin KARA

Hasan Hüseyin KARA

ŞARRRBON!...

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından Brezilya ve İrlanda'dan toplam 6 bin 968 baş kesimlik hayvan ithal edildiğini artık hepimiz biliyoruz…

Bu hayvanlar İzmir Veteriner Sınır Kontrol Noktasında gerekli muayelerini yapılmış ve bunlardan 3 bin 959 büyükbaş hayvan Ankara Gölbaşındaki özel bir firmaya getirilmiş…

Şüphe üzerine hayvanlardan numune alınarak Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü'ne gönderilmiş ve sonuç pozitif çıkmış…

Yani burnumuzun dibinde ülkemizin başkentinde şarbon tehlikesi sinsi sinsi baş gösterdi…

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ‘İşletme karantina altına alınmış olup tüm giriş ve çıkışlar kontrol altındadır. Halkımız ve yetiştiricilerimiz rahat olsunlar. Her türlü teknik ve sağlık tedbirleri alınmıştır. Hastalık çıkan işletmeye yakın mahallelerimizdeki gerekli sağlık kontroller ve aşılama çalışmaları yapılmıştır’ dedi ve vatandaşların gönül rahatlığıyla et yiyebileceğini söyledi…

Gönül rahatlığıyla…

Brezilyada sorun olmadığıyla alakalı bir haber görmüştüm…

Hayvanlar ülkemize geldikten sonra şarbon bulaşmış hayvanlara…

Sorumlu kim bilemiyoruz bir türlü, firmamı, bakanlık mı?

Kontrol ve muayenelerini yapıp ‘sağlıklı’ diyenler mi? bilemiyoruz bir türlü…

Ki iddialardan birisi daha da korkunçtu…

‘Hastalık samandan bulaşmış olabilir…’

Ne var bunda demeyin!...

‘İthal samanlardan bulaşmış olabilir’ gibi bir iddia vardı…

İthal ettiğimiz etlerde sorun yok, sorun ithal ettiğimiz samanlardaymış…

Tabi bu tamamen iddia…

Henüz net bir şey yok…

Direk hayvanlarda da olabilir hastalık…

Ve işte bizi ilgilendiren kısmı:

Bu ithal edilen 6 bin 968 büyükbaş hayvanın 3 bin 959 tanesi Ankara’da bir firmaya gönderilmişti ya, hah işte geri kalan 3 bin 9 tanesi de Konya’ya gönderilmiş…

Şimdi şöyle bir durum var, şarbonun kuluçka süresi 2-7 gün, yani gümrüğe girmeden ölürdü hayvanlar eğer öncesinde hastalıklı olsaydı…

Tabi bu bir varsayım…

Ama nerede bulaştı, bulaştıktan sonramı hayvanlar dağıtıldı, bulaşmadan öncemi?

Konya’ya gelen hayvanlar arasında da şarbon şüphesi var mıydı? Bu hayvanlar denetlendi mi?

Kesilmiş ve satılmış olma ihtimali var mı?

Bununla alakalı Konya’da herhangi bir tedbir alındı mı?

Bizde risk altında mıyız?

Bunları bilmem ama bildiğim tek bir şey var insanlar kırmızı et yemekten korkar oldu…

Bu Konya içinde geçerli, Aydın içinde, İzmir içinde, Ankara içinde, Mardin içinde…

Sayın Tarım Bakanı Pakdemirli, ‘Türkiye'de 2018 yılı içerisinde 79 noktada Şarbon Hastalığı görülmüş, gerekli tedbirler alınarak, tüm hastalıklar söndürülmüştür’ dedi ama bu azımsanacak bir rakam değil…

Piyasaya sürdüğümüz etlerin denetimini yapmaktan aciz miyiz biz?

Okuduğuma göre sütten de geçiyormuş bu illet...

Umarım bu hayvanlar sağımlık değildir...

Zamları, fiyat artışlarını bir kenara bırakırsak, süt içme, et yeme, peynir- yoğurt da yeme...

Böyle giderse ülke olarak kısa sürede ‘VEGAN’ olacağa benziyoruz…


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


YAZARLAR

tümü
yukarı çık