);*} ‘Yüksek fiyattan et kesimi devam ediyor’

‘Yüksek fiyattan et kesimi devam ediyor’

Bosna Hersek Mahallesi’nde faaliyet gösteren Yılmazlar Et’in sahibi Mükremin Kıvrak, ucuz et karşısında, “fiyat indirimine gidemedik çünkü yüksek fiyattan et kesimi devam ediyor” dedi

‘Yüksek fiyattan et kesimi devam ediyor’

Konya’da kasaplar et kesiminde fiyatların hala yüksek olduğunu belirterek, et fiyatlarında fazla indirime gidemediklerini söyledi. Bosna Hersek Mahallesi’nde 50-60 bin civarında öğrenci oturmasına rağmen öğrenci müşterilerinin 100’ü geçmediğini ifade eden Kıvrak, etin fiyat olarak düşme pozisyonuna geldiğini ancak ucuz et satışının 2 market zincirine verildikten sonra tekrar eski seviyesine doğru bir ivme kazandığını söyledi. Ucuz etin piyasaya sürülmesinden sonra et fiyatında çok cüzi bir miktarda indirime gittiklerini kaydeden Kıvrak, “Çok fazla fiyat indirimine gidemedik çünkü yüksek fiyattan et kesimi devam ediyor” dedi. Ucuz etle kendi sattıkları et arasında ortalama 5-6 TL’lik bir fark olduğunu, kendilerinde kıymanın kilogramının 36 TL olduğunu kaydeden Mükremin Kıvrak, kuşbaşını ise 38 TL’ye sattıklarını, kıyma ile kuşbaşı arasında 2 TL’lik bir fark olduğunu vurguladı.

“VATANDAŞ TAZE ETİ TERCİH EDİYOR”

Eskisi kadar olmasada bugünlerde işlerinden memnun olduklarını belirten Mükremin Kıvrak, öğrenci mahallesinde esnaflık yapmanın avantaj ve dezavantajları olduğunu söyledi. Yeme içme üzerine faaliyet gösteren işletmelerin Bosna Hersek Mahallesi’nde fazla olmasından dolayı işletmelere et satışı yaptıklarını kaydeden Kıvrak, bu yönden avantajlı olduklarının altını çizdi. Mahallede 50-60 bin civarında öğrenci oturmasına rağmen öğrenci müşterilerinin 100’ü geçmediğini ifade eden Kıvrak, kendi besi çiftliklerinin olduğunu, orada kesilen hayvanları her iki kasap dükkânlarında da sattıklarını, et almada sıkıntı çekmediklerini söyledi. Türkiye’de sadece 2 market zincirinde satılması kararlaştırılan ithal ve ucuz ete dair değerlendirmelerde bulunan Kıvrak, “Ucuz et uygulamasının ister istemez bize etkisi oldu. Olmadı desek yalan olur. İlk etapta aslında tüm kasaplara veya tüm marketlerin hepsine verilmiş olsaydı, belki fiyatları biraz daha aşağı çekme durumu olabilirdi. Ama iki tane merkete verilince, rakamsal olarak belki 15 bin şubesi var ama 2 marketin, ne yazık ki fiyat olarak baya bir düşme pozisyonuna gelmişti et, 2 markete verildikten sonra da tekrar eski seviyesine doğru bir ivme kazandı. Biz bu gelişmeler sonrasında et fiyatında çok cüzi bir miktarda indirime gittik. Çok fazla fiyat indirimine gidemedik çünkü yüksek fiyattan kesim devam ediyor. Ondan dolayı da bizim fiyatları indirmemiz, sonuçta para kazanmadan et satmamız biraz mantıksız olur. Bu tabi nede olsa 2 firmaya verildi, bu 2 market zincirine verildi ama işin gerçeği, belki et yiyemeyen dar gelirli insanlar düşünülmüş olabilir. Ama yine bizim sağlamış olduğumuz bir itibar var. Etlerimizin güvenli günlük oluşundan, taze oluşundan dolayı, yani müşterilerimiz gidipte orda 3-4 günlük eti almıyorlar. Geliyorlar bizim buradan taze eti alıyorlar. Müşteri potansiyelimizde yüksek oranda bir düşüş yok, yani bizim eski müşterilerimiz gelemeye devam ediyor. Etiniz eğer ki iyi olursa, memnunsa müşteriniz, 10 tane ucuz market olsa da yine müşterilerimiz o marketlerin hepsini geçip bize geliyor. Bizim en önemsediğimiz konu zaten güvenilirlik, dürüstlük, temizlik. Bunlar çok önemli” dedi.

EN ÇOK, KIYMA VE KUŞBAŞI TERCİH EDİLİYOR

Kimsenin sırtına basarak bir yerlere çıkma gibi bir niyetlerinin olmadığını ve ucuz et firmalarını kötülemediklerini vurgulayan Mükremin Kıvrak, ucuz et satan marketlerin eti ambalajlayarak sattıklarını, kesimhaneden tüketim noktasına gelinceye kadar belirli bir süre geçtiğini için etin tazeliğini kaybedebileceğini söyledi. Etin lojistiğinin önemine dikkati çeken Kıvrak, “Etin sevkiyatı çok önemli, kokmadan müşteriye ulaştırabilmek çok önemli, niçin derseniz, mesela bazı marketlerimizde birazcık et fazla duruverse, ne yazık ki alt kısmından yeşillenmeye başlar. Yani zemininden oksitlenmeye başlar. Bu durumda zaten etin kokması demektir. O nedenle bizim felsefemiz, sabah getirip tezgaha koyarız etimizi, akşama bitiririz. Yani bizde 48 saatlik et bulunmaz. Temiz ve güvenilir çalışmaya kati surette önem veriyoruz. Boyun etidir, kafa etidir o tür kısımları kati surette, hatta biz inek dahi satmıyoruz. Dana ve düve vardı ancak düve kesimi yasaklandıktan sonra da sadece dana eti satıyoruz” ifadelerini kullandı. Müşterilerinin genelde kıyma ve kuş başını tercih ettiklerini belirten Kıvrak, hazır kıyma satmadıklarını, gelen müşterilerinin isteklerine göre yemeklik veya köftelik gibi çeşitlerde kıyma satışı yaptıklarını söyledi.

FARK 5-6 TL!

Ucuz etle kendi sattıkları et arasında ortalama 5-6 liralık bir fark olduğunu, kendilerinde kıymanın kilogramının 36 TL olduğunu kaydeden Mükremin Kıvrak, kuşbaşını ise 38 liraya sattıklarını, kıyma ile kuşbaşı arasında 2 TL’lik bir fark olduğunu vurguladı. Kıvrak, “Devlet gerçekten vatandaşına ucuz et yedirmek istiyorsa, bence üretime önem vermesi lazım. Yani ülke olarak hayvancılıkta üretim yapmalıyız. Yani tamam belki Sırbistan’da ki Müslüman kardeşlerimizin hayvanlarını aldık buraya getirdik burada kesiyoruz, onlara katkı yapıyoruz ancak bu arada kendi çiftçimizin de, kendi üreticimizin de işini bitirmeyelim. Köylerden şehir merkezine gelen üreticilerimizin, çiftçilerimizin, besicilerimizin tekrar köye dönmesini ve orada gerçekten devlet katkısıyla verilebilecek olan danaları veya fiziki şartları oluşturularak yapılması gereken şeyleri yapması gerekiyor. Avrupa’da kişi başına 17-18 kilogram et tüketilirken bizim 3-4 kilo da kalmamız iyi bir durum değil. Yani kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biriydik ama ne yazık ki et dahi dışardan ithal ediyoruz” şeklinde konuştu. (Cuma Ali SARI)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık