Ulusal Ekmek Çalıştayı başladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Konya’ da düzenlenen Ulusal Ekmek Çalıştayı başladı

Ulusal Ekmek Çalıştayı başladı
  • 28 Mart 2018, Çarşamba 7:36

Bayır Diamond Otel’de düzenlenen ve iki gün sürecek olan çalıştaya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Müdürü Muharrem Selçuk, Konya Ticaret Borsa Başkanı Hüseyin Çevik, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu katıldı.

Çalıştayda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, ekmeğin tarihçesine değinerek ekmeğin insanoğlunun tarih sahnesine çıkışından itibaren uğruna en çok mücadele verdiği gıdalardan bir tanesi olduğunu söyledi. Daniş, “Bakanlığımız yakın zamanda ekmekle ilgili birçok düzenleme yaptı. Kısaca değinecek olursak ekmek yapımında kullanılan buğday unları ekmeklik buğday unu adıyla tek sınıfa indirgenmesini ifade edebiliriz. Ekmeklik buğday ununda kepek oranının yüzde 60 artırıldığını söyleyebiliriz. Tuz miktarının yüzde 25 düşürülmesi, ekmek satılan her yerde tam buğday ekmeği ve kepek ekmeğinin satılmasının zorunlu hale getirilmesi, hijyen şartlarının getirilmesi, ambalajsız ekmek dağıtımının ve satışının yasaklanması, çalışan personelin eğitilmesi, buğday ununda C vitamini dışında bütün katkı maddelerinin yasaklanmış olması gibi çalışmalar gerçekleştirildi” dedi.

Konya Ticaret Borsa Başkanı Hüseyin Çevik ise, ülke genelindeki tüketimden bahsederek “Türkiye’de insanların günlük hayatta tükettikleri enerjinin yüzde 66’sı tahıllardandır. Bu oranın yalnızca yüzde 56’sı ekmekle karşılanmaktadır. Ülkemizde günlük olarak kişi başına 200 veya 250 gram ekmek tüketimi vardır. Ekmek sadece karbonhidrat içeren boş besin kaynağı değildir. Günlük alınan enerjinin yüzde 45’i ve proteinin de yüzde 47’sini ekmekten almaktayız” dedi. Ülke olarak yaklaşık 20 milyon ton üretim yapıldığına dikkat çeken Çevik, “Ülkemizde tescilli olarak bin 200’ün üstünde ekmeklik buğday bulunmaktadır. Ancak 8 veya 10 adet buğdayla piyasadaki unlarla alakalı defile edilmektedir. Yeni buğday çeşitleri gün geçtikçe eklenmektedir” ifadelerini kullandı. Gıda Kontrol Müdürü Muharrem Selçuk ise, açıklamalarında ekmeğin kültürümüzdeki yerini anlattı. Ekmeğin içerisindeki besinlerin bilinenin aksine olduğunu söyleyen Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı da, “Geçmiş yıllarda günde 6 milyon ekmek israf ediliyordu. Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar doğrultusunda bu israf günde 4 milyon 900 bine düştü” şeklinde konuştu. Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu un üretimi ve israfın maddi boyutuna değindi. Çalıştay bugünkü oturumla sona erecek. (Sultan TÜRKMEN)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık