Susam üretimi yaygınlaşacak

Meram Ziraat Odası Başkanlığı ve Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen KOP destekli "Susam Tarımında Tarımsal Mekanizasyonun Kullanılması" konulu tarla günü etkinliği düzenlendi

Susam üretimi yaygınlaşacak
  • 26 Eylül 2018, Çarşamba 9:13

Meram İlçesi Boyalı Mahallesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, üreticilerin yanı sıra Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölümü öğrencileri katıldı. Yüzde 95'i ithal olan Susam'ın Türkiye'de yaygınlaştırılması amacıyla Sudan'dan getirilen tohumların araziye uygunluğunun ölçüldüğü tarla gününde, dekardan elde edilen 38 kilo olan verimi 80 ila 100 kiloya çıkarma amaçlanıyor. Programda konuşan Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, her yıl farklı bir ürünün alternatif tarıma kazandırıldığını belirterek “Tarımda önemli olan gelenekleri değiştirebilmek ve mekanizasyona önem vermektir. Buda susamda çok önemli bir gelişmeydi. Bir zamanlar bu bölgenin ana ürünü olan ve Türkiye’nin en önemli ürünlerinden biri haline gelmiş olan susam yüzde 95’i ithal edilen bir ürün konumunda. Başlattığımız bu proje ile hem çiftçi ekonomisini hem de ülke ekonomisini kalkındırmayı hedefliyoruz” dedi.

“SUSAM PROTEİN VE YAĞ BİTKİSİDİR”

Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürü Niyazi Emrah Çerez ise susam tohumlarında yüksek oranda yağ ve protein bulunduğunu belirterek, "Unlu mamullerde, şekerleme yapımında, kozmetik alanda, ilaç sanayisinde susam kullanımı yaygındır. Susam bitkisi dik olarak büyüyen, yıllık tek verimli bir bitkidir. Ülkemiz tarımı yağ üretimi içerisinde yer alan susam tohumlarında yüzde 50 ile yüzde 60 arasında yağ içeren yazlık otsu bir bitkidir. Birleşiminde yüzde 25 protein bulundurması besleyici bir öneme sahiptir” şeklinde konuştu.

 “MERAM İLÇESİ TARIMSAL RENKLİ BİR ÇERÇEVEYE SAHİP”

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu ise, "Kıraç tarım arazilerinde su verilmeden yetiştirilen susamın çok renkli bir tarım yelpazesine sahip olan Meram'da yetiştiriliyor olmasından mutluluk duyuyorum" dedi. Soylu “Son yıllarda özellikle kıraç tarım alanlarında çiftçilerimiz bir çıkış arayışında. Çünkü mevcut buğday arpa ekimi ile bir yere gelemiyor. Susam ürünleri dekarda çiftçimize güzel paralar kazandırmakta. Tabi bunun en zahmetli yönü işçilik ve mekanizasyonluğa uygunluk sorunu. Bu sorundan yola çıkarak çiftçimize bu bitkinin tarımının kolaylaştırılması yolunda önemli bir adım attık. Bu maksatla gerek mekanizasyon gerekse bölgeye uyumlu, geleneksel çeşitlerin konusunda yeni, çok daha verimli ciddi bir emek sarf ettik. Sıcaklığı seven bir bitki ve deneyerek bu bölgeye yaygınlaştırmaya çalışacağız” diye konuştu.  

“SUSAM ÜRETİMİ 800 BİN DEKARDAN 280 BİN DEKARA DÜŞTÜ”

Son olarak konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, Türkiye'de son dönemlerde susam ekim alanlarının daraldığına dikkat çekerek, “Ülkemiz susam üretiminde 800 bin dekarlık üretim alanından 280 bin dekarlara düştü. Bunun sebebi de mekanizasyonda ki zorluk. Bunu önlemek için tarla şartlarında bir uygulama yapmaya karar verdik. Aslında Konya şartlarında ortalamamıza baktığımız zaman dekarda 38 kilogram bir verim alıyoruz. Ama ülkemizde ki verime baktığımız zaman bu 70 kilogramı zorlayan bir verim. Dolayısıyla ilimizde 5 bin dekarda olsa bunun verimi düşük. Bu verimi artırmak için neler yapabiliriz? Bu sorulara cevapları ise dünyada ve ülkemizde verimi yüksek olan yerlerde aradık. Ardından susam üretimi en fazla olan Sudan’dan susam çeşitlerini buraya getirdik. Bu çeşitleri makinalar ile ektik ve verim aldığımızı düşünüyorum. Hasat çalışmalarımız ise KOP destekli makinalar ile yaptık. Çırpılma ve harmanı için yapılacak olan çalışmalarımız ise hız kesmeden devam ediyor” dedi.

Susam üreticisi Hüseyin Adar, bugüne kadar yerel yöntemlerle Susam yetiştiriciliği yaptıklarını belirterek, "KOP ve Ziraat Odamız tarafından desteklenen tarımsal mekanizasyonla ekimi ilk kez bu yıl yaptık. Ekim ve söküm hasadı artık makine ile yapılıyor" kelimelerini kullandı. (Sultan TÜRKMEN)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

YAZARLAR

tümü
yukarı çık