);*} KGTÜ, ‘domates güvesi’ne savaş açtı

KGTÜ, ‘domates güvesi’ne savaş açtı

Rektör Cumhur Çökmüş, “Bizde domatesin hem yeşiline hem de meyvelerine müthiş zarar veren “Domates Güvesi”ni öldüren bakteriyi büyük çapta üretip formülasyon hazırladıklarını, bunu da yerli ve milli olarak üreteceklerini söyledi

KGTÜ, ‘domates güvesi’ne savaş açtı
  • 19 Kasım 2018, Pazartesi 9:25

Kurulduğu günden bu yana tarımsal araştırmalarda dev projelere imza atan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), ürün odaklı ve insan refahına katkıda bulunacak her türlü çalışmaya destek vererek yöresel konuların değerlendirilmesi, standartlaştırılması, markalaştırılması, gibi geleneksel uygulamalara hız kesmeden devam ediyor. Araştırma üniversitesi olduklarını ve ürün odaklı eğitimler verdiklerini söyleyen Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ) Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş bilimi toplum için yaptıklarını belirtti. Çökmüş “Öncelikli olarak kendi ülkemizi ve kendi yöremizi düşünüyoruz. Kendi ülkemiz ve yöremize katma değer yaratacak ürün odaklı konuları ele alıyoruz. Karaman yöresinden Divle peyniri çalışmamız var. Şuan ona el attık ve bilimsel olarak inceliyoruz. Onu ticarileştirmek istiyoruz. Belli bir ticareti var ama biz bunun bir standart haline gelmesi için çalışıyoruz. Ticarete başlamanız için her zaman aynı formülde üretmeniz gerekiyor. Onun için onu obrukta değil de obruğu simule edip onu fabrika ortamında üretmeniz gerekiyor. buda ürünün daha hijyenik ve daha sağlıklı olmasını sağlıyor” dedi.

“BUĞDAY ISLAHINA BAŞLADIK DEVAM EDİYORUZ”

Islah çalışmasının tohum olayında ortalama 5-10 yıl sürdüğünü ifade eden Rektör Çökmüş “Her hangi bir bitkiyi aldığınız ve ıslah çalışması yaptığınız zaman onun bir ürün vermesi gerekiyor ki o özellikleri ne kadar aktardınız, kim kimle bir araya geldi, gibi sorulara cevap alasınız. Bunun süresi en az 1 yıl. Ondan sonra çıkan özellikler sizin işinize yarıyor mu ? Hangileri yarıyor ? Bu sefer onların üzerinde yoğunlaşmanız gerekiyor. Sonunda da homojen hale geldi mi ? Islah çalışması biraz uzun soluklu olur. Bir taraftan da kavun ıslahı çalışmalarına başladık. Onda biraz daha hızlı yol alıyoruz. 1 yıl beklemek yok. Çumra’da ki seraları kullanacağız, şimdiden planlamasını yaptık. Sezonu atlatmış oluyoruz. Yani 1 yılda 2 defa ürün almış olduğunuz için o 7-8 yıllık periyodu 3-4 yıla düşürmüş oluyoruz” şeklinde konuştu.

“TANI KİTLERİ ÜRETECEĞİZ”

Çökmüş “Kalkınma bakanlığından destek alarak toplamı 25 milyon Türk Lirası olan ARGEM dediğimiz biz merkez kurduk. Burada tanı kitleri üreteceğiz.  Yurt dışından ithal ettiğimiz mesela bir gıda ürününde enfeksiyonlara neden olan bir sürü hastalık var ve bu nedenle o gıdaların kontrol edilmesi gerekiyor. Onun için de kit dediğimiz belli solüsyonları geliştirmek için burayı kurduk. Bunları hep yurt dışından ithal ediyoruz. Burayı bir gıda ve tarım vadisi haline getirmeye çalışıyoruz” sözlerine yer verdi.

“KİMYASAL MÜCADELE İSTEMEDİĞİMİZ BİR YÖNTEM”

Moleküler biyoloji ve genetik bölümlerinde genetik düzeyde çalışmalar yaptıklarının altını çizen Rektör Cumhur Çökmüş genetik araştırma laboratuvarlarında bir canlının tanımlanmasında onun genlerine bakıldığını ifa etti. Çökmüş “Herhangi bir böceğin kanadı, üstündeki tüyü, bacağı, kafası, antenlerinden çok onun genlerini genetik düzeyde tanımlamalar yapıyoruz. GDO değil klasik yöntemlerle genlerini daha iyi hale getirmeye çalışıyoruz. Gen aktararak değil doğal yöntemlerle iyileştiriyoruz. Şuan domatesle ilgili bir çalışmamız var. Bir böcek var domateste büyük zarar veriyor. Geçen sene ki ve bu sene ki hasar oranı yaklaşık yüzde 40.Dometes güvesi dediğimiz bir böcek. Bu böcek domatesin hem yeşil aksanına hem de meyvelerine müthiş zarar veriyor. Bu böcekle mücadele etmek için ilaç sıkacaksınız ya da kültürel önlemler dediğimiz onun oraya girişini engelleyeceksiniz. Veyahut da o böceği yiyen başka bir böcek koyacaksınız oraya. Kimyasal mücadele istediğimiz bir mücadele yöntemi değil. Çünkü kimyasal mücadele çevre kirliliği ve insan sağlığına zarar veriyor. Biz de o böceği öldüren bir bakteri var. Dünya biliyor ve bunu biz dışarıdan ithal ediyoruz. Bu bakteriyi biz aldık, ürettik, böcek üzerinde denedik, öldürdük. Şimdi onun laboratuvar boyutu bitti. Onu büyük çapta üretip formülasyon hazırlıyoruz. Biz bunu yerli, milli olarak üreteceğiz. Domates güvesi Türkiye’de yoktu. Yaklaşık 5-6 yıl önce İspanya’dan ithalat, ihracat yoluyla girdi” ifadelerini kullandı.  (Hasan ALTUNTEPE)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık