Gıda sektöründe izlenebilirlik artacak

Bebek maması ve bal gibi ürünlerde daha önce başlayan Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi’ne ilişkin Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Hulusi Ada, “Zannediyorum bu uygulama ile gıda sektöründe izlenebilirlik artacak” dedi

Gıda sektöründe izlenebilirlik artacak
  • 15 Kasım 2017, Çarşamba 6:39

Ürün doğrulama ve takip sisteminin 2018’de uygulamaya girmesi bekleniyor. Bal, bebek maması ve bitkisel sıvı yağlar gibi gıdalarda uygulanacak sistemle gıda ürünlerine tek kullanımlık etiketler yapıştırılacak. Bu etiketlerin kullanımında sağlanan kolaylıklar sayesinde tüketici gıda ürünlerini daha kolay izleyebilecek. Uygulamaya ilişkin Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Hulusi Ada, “Uygulama önceden bebek mamaları ve bal gibi ürünlerle başlamıştı. Zamanla uygulamanın tüm gıda sektörüne yayılacağını düşünüyorum. Çünkü gıda sektöründe izlenebilirlik çok önemli bir konu” dedi.

GIDA SEKTÖRÜNDE İZLENEBİLİRLİK ÖNEMLİ

26 Ocak’ta Etiketleme Yönetmeliği’nin çıktığını hatırlatan Başkan Hulusi Ada, bu yönetmeliğin yeni adının Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği olduğunu söyledi. Yönetmelikle sadece atık ürünlerin etiketlenmesinin değil tüketicilerinde bilinçlendirileceğini aktaran Hulusi Ada, “Bu uygulama ile tüketiciler bilgilendirilecek ve ürünlerin üzerinde tüm bilgiler beyan edilecek. Üretim yerinden tutunda beslenme değerlerine kadar bütün bilgilerin verilmesi gerekecek. Bu uygulama önceden bebek mamaları ve bal gibi ürünlerle başlamıştı. Ben zamanla uygulamanın tüm gıda sektörüne yayılacağını düşünüyorum. Çünkü gıda sektöründe izlenebilirlik çok önemli bir konudur. Zannediyorum bu uygulama ile izlenebilirlik daha da artacak” ifadelerini kullandı. Ürün doğrulama ve takip sistemi ile tüketicinin aldığı ürünü nereden alındığından kim tarafından üretildiğine ve nereden ihraç edildiğine kadar tüm kayıtlara ulaşacağını belirten Ada, bu durumun artık yasal bir zorunluluk olduğunu dile getirdi.

“HİLELİ ÜRÜNLERİN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR”

Bal gibi ürünlerde bu uygulamanın daha önce başlatıldığını ancak uygulanamadığını belirten Ada, bu tür uygulamaların tağşiş ve hileli ürünlerin önüne geçilmesinde büyük bir kolaylık sağlayacağını söyleyen Ada, “Bal gibi ürünlerde tağşiş çok oluyor ve balın içine glikoz katılıyor. İşte bu tür uygulamaların önlenmesi için aslında çok gerekli bir durum. Şimdi bir balın üzerinde etiketi okuttuğunuz zaman üretim tarihinden o balın hangi arı çiftliğinde üretildiğine kadar ulaşabileceğiz” diye konuştu. Ada, uygulama sonrasında tüketiciye daha güvenli ve hilesiz ürünlerin ulaşmasının sağlanacağını, barkod sisteminin çok önemli olduğunu ve uygulamanın et ile süt gibi bütün ürünlerde uygulanmasının daha doğru olacağını ancak bunun zaman alabileceğini anlattı. Gıda şikayeti konusunda Alo 174 Gıda Hattı’nın aktif olduğunu söyleyen Ada,  vatandaşların şikayetçi olduğu ürünleri üzerinde bulunan firma ismiyle bu numaraya direkt şikayet edebileceğini sözlerine ekledi. (Mustafa KARAKAYA)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık
kent plaza