);*} ‘Buğday ekim alanları kritik seviye geldi’

‘Buğday ekim alanları kritik seviye geldi’

UHK Başkanı Özkan Taşpınar, buğday ekim alanlarının kritik seviyeye geldiğine dikkat çekerek, bu durumun, yem, makarna ve bisküvi sanayinin hammadde teminindeki belirsizlikleri de beraberinde getirdiğini söyledi

‘Buğday ekim alanları kritik seviye geldi’
  • 11 Şubat 2019, Pazartesi 15:03

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) ile Beslenme, Eğitim ve Araştırma Vakfı (BESVAK) iş birliğiyle, buğdayın ilk yetiştirildiği ve una dönüştürülerek ekmek yapıldığı yer olarak nitelendirilen Göbeklitepe'de, "Medeniyetin Başladığı Yer: Buğdayın Bereketiyle Göbeklitepe" başlıklı toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan ve buğdayın da anavatanı olarak nitelendirilen Göbeklitepe’nin önemine dikkat çekilerek, gıda güvenliği açısından buğdayın önemine bir kez daha dikkat çekildi. Etkinliğe, Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, TUSAF Başkanı Eren Günhan Ulusoy, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Konya Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Borsalar Konsey Başkanı Hüseyin Çevik, BESVAK Başkanı Selahattin Dönmez, Değirmen ve Sektör Makineleri Üreticileri Derneği (DESMÜD) Başkanı Zeki Demirtaşoğlu, milletvekilleri, bürokratlar ve tarım paydaşları katıldı. 

“DÜNYADA İLK 5’E GİRMEK HİÇ ZOR DEĞİL”

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Başkanı Özkan Taşpınar, tarımın tarihteki önemine değinerek, tarımda Dünya’da ilk 5 ülke arasına girmenin Türkiye için hiç zor olmayacağına dikkat çekti. Taşpınar, “Burada her kesime büyük görev hatta yeri geldiğinde fedakârlık da düşecektir.  Biz buna hazırız. Yeter ki doğru hedeflere doğru adımlar atalım, tarımı zenginlik sembolü haline getirelim” dedi.

“GIDA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN RİSKLİ”

Türkiye’de hububat üretimden özellikle buğday üretiminden kaçışın endişe oluşturacak boyutlara doğru gittiği uyarısında bulunan Taşpınar, “Beslenmemizin en temel ürünü olan buğday ekim alanları kritik seviyeye gelmiştir. Bu durum un sanayi, yem, makarna ve bisküvi sanayinin hammadde teminindeki belirsizlikleri de beraberinde getirmektedir. Buğday ekim alanlarında görülen düşüş, gıda güvenliği açısından önemli riskler oluşturmaktadır. Bu nedenle tüketiciyi ve üreticiyi koruma rolünün dengelenmesi ve psikolojik sınırların ötesinde gerçekçi yaklaşımlar ortaya konulması gerekmektedir. Özellikle buğday ve ekmek üzerinden yapılan spekülasyonların önüne geçilmelidir” diye konuştu.

“ORGANİK MADDE SEFERBERLİĞİ!”

Verimliliğin önündeki en önemli engellerden birisinin de topraklardaki organik madde yetersizliği olduğunu belirten UHK Başkanı Özkan Taşpınar, ‘organik madde seferberliği’ çalışması yapılması gerektiğini söyledi. “Gelecek suyun akışını seyredenlerin değil, suyun akışına yön verenlerin olacaktır” diyerek İç Anadolu ve geçit bölgeleri gibi su eksikliği olan alanlarda dış havzalardan su getirilmesine yönelik projeler yatırım programlarına alınmalı ve hızla uygulama safhasına geçilmesi gerektiği uyarısında bulunan Taşpınar, şöyle konuştu: “Gerekçe ne olursa olsun tarım ve tarım kesimi ihmal edilemez. Unutmamak gerekir ki; tarımın ihmalinin sonucu, dışa bağımlılıktır. Biz üretmek zorundayız, çalışmak zorundayız. Tarım ve orman bakanımızın 2019-2023 dönemini; ‘Tarım Ve Orman Yönetiminde Yapısal Reformlar’ dönemi olarak ilan etmesini bu açıdan çok önemsiyoruz. Türkiye, tarımsal üretimde ve tarımsal ticarette parlayan bir yıldız olmayı hak edecek; toprağa, iklime, bilgiye ve insan kaynağına sahiptir. Yeter ki birlik ve beraberlik içerisinde ortak akıl etrafında birleşelim.”

BUĞDAY EKİMİNİ YÜZDE 25 ARTTIRMALIYIZ

TUSAF Başkanı Eren Günhan Ulusoy ise, “Stratejik açıdan önemi büyük olan buğdayın ekiminin desteklenmesini ve bu yöndeki çalışmaların hız kazanmasını istiyoruz. Buğdayda üretim miktarımızı önümüzdeki birkaç yıl içerisinde mevcudun en az yüzde 25'i kadar artırmalıyız" diye konuştu. Beslenme Eğitimi ve Vakfı (BESVAK ) Başkanı Selahattin Dönmez de, buğdayın ve ekmeğin vazgeçilmez bir besin olduğunu hatırlatarak, “Sağlıklı yaşam için tam tahıllı ürünlerin tüketilmesi gerekiyor. Bu noktada sağlıklı unun ve ekmeğin tüketiminin ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu anlamda bu tür toplantıları oldukça önemsiyoruz” dedi

Değirmen ve Sektör Makineleri Üreticileri Derneği (DESMÜD) Başkanı Zeki Demirtaşoğlu ise dünyada 130'dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ve sektörde lider olduklarını söyleyerek, “Değirmen makine imalatçıları 2017 itibarıyla 1,36 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Geçen yıl da resmi olmayan rakamlara göre yüzde 36 arttı” dedi. Toplantının ardından katılımcılar, Göbeklitepe Ören Yeri'ni gezerek, burada bölge hakkında bilgi aldı. Etkinlik, "Tarımın Anavatanı Anadolu" başlıklı oturumla sona erdi. (Haber Merkezi)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 1 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

YAZARLAR

tümü
yukarı çık