Altınekin’de ‘Hasat Günü’

Altınekin’de  ‘Hasat Günü’
  • 08 Ağustos 2019, Perşembe 14:13

Son yıllarda ağırlık verdiği Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirdiği “bitkiye ve bölgeye özel” gübre çeşitleri ile ülke tarımının geleceği için katma değer üreten GÜBRETAŞ, Türkiye’nin farklı illerinde yaptığı deneme ekimleriyle de bilinçli tarım konusundaki çalışmalarını yaygınlaştırıyor. GÜBRETAŞ’ın iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırma kapsamındaki kalite ve verimliliği artırmaya yönelik örnek uygulamalardan biri de Konya Altınekin’deki ayçiçeği tarlasında yapıldı. Altınekin ilçesindeki model üretim alanı çalışmasında; toprak analizi sonuçları, arazi yapısı ve iklim şartları gibi tarımsal üretimi etkileyen faktörler dikkate alınarak geliştirilen bitki besleme programı uygulandı. Bu uygulamaların sonucunda hem verim hem de kalite açısından Türkiye ve bölge ortalamasına göre daha yüksek bir sonuç elde edildi.  TÜİK verilerine göre Türkiye’nin son 10 yıllık sulu ayçiçeği tarımı verim ortalaması dekar başına 365 kiloya yakın olurken, Konya bölgesinde geçtiğimiz yıl bu oran 411 kg/da olarak gerçekleşmişti. GÜBRETAŞ’ın uzman ziraat mühendisleri gözetiminde geçen sonbahardan itibaren örnek uygulamanın yapıldığı Altınekin’deki ayçiçeği tarlasında ise dekar başına 500 kg’nin üzerinde ürün elde edilmesi hedefleniyor. Bölge ortalamasına göre ise yüzde 20, Türkiye ortalamasına göre ise yüzde 40 üzerinde verim artışı elde edilmesine katkı sağlayan GÜBRETAŞ, bitkiye ve bölgeye özel gübreleriyle tarımsal üreticilere destek olarak tarım sektörüne katma değer sağlamaya devam ediyor. Hasat Günü etkinliğine Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanvekili Musa Takımcı, Tarım Kredi Kooperatifleri Konya Bölge Müdürü Mücahit Asalıoğlu, GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek ile bölgedeki kooperatif yetkilileri, ziraat mühendisleri ve önder ayçiçeği üreticilerinden oluşan tarım paydaşları katıldı.

BİLİNÇLİ TARIM UYGULAMASIYLA GELEN YÜKSEK VERİM

Etkinlikte konuşan GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek, “Ayçiçeği ülkemiz için önemli tarımsal ürünlerden birisidir. Yağ bitkilerindeki üretim açığımızı kapatmak için yaygınlaştırılması gereken bir üründür. Bu anlamda Konyalı üreticiler ayçiçeği üretiminde diğer bölgelere göre hem verim hem de kalite açısından oldukça güzel sonuçlar alıyor. Biz de bu sonuçlara katkıda bulunarak bilinçli üretici faaliyetleri ile daha ileri taşıdık. Bilinçli tarım uygulamalarıyla bölge ortalamasına göre daha yüksek verime ulaştık” dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

YAZARLAR

tümü
yukarı çık