İflastan şimdilik kurtuldu  
AB iflasın eşiğindeki Yunanistan’a 130 milyar euro’luk yeni yardım için yeşil ışık yaktı. Özel sektör borcunda kesinti sağlayan Yunanlılar buradan da 107 milyar euro kazandı. Ancak AB artık denetim için Atina’da daimi heyet bulunduracak ve bir de ‘emanet hesabı’ açacak  
   2012-02-22 16:08:21  

 

İflasa düşmemek için Avrupa Birliği’nin ( AB) desteğine muhtaç olan Yunanistan, önceki gün Brüksel’de 13 saati aşan pazarlığın ardından beklediği yardım paketine kavuştu.

Hem AB’den 130 milyar euro yardımı hem de özel sektörün verdiği borçlarda yüzde 53.5 kesintiye gitmesini garanti altına alan Yunanistan açısından bu desteğin bedeli ağır olacak. Yunanistan’ın iki yıl önce ilk yardım paketi sonrası kuralları hiçe sayma girişimlerini dikkate alan Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, eşi görülmemiş bir denetim mekanizmasını devreye aldı. Bu durum “Atina’nın anahtarı Brüksel’e teslim edildi” yorumuna yol açtı.

MAAŞTAN ÖNCE FAİZ ÖDEYECEK

Yunan Başbakanı Lukas Papadimos’un memnuniyetini, “Bugünün Yunan ekonomisi için tarihi bir gün olduğunu söylemek abartı olmaz” sözleriyle dile getirdiği toplantı sonuçlarının öne çıkan unsurları şunlar:

- MALİ YARDIM: Yardım paketi kapsamında Yunanistan’a 130 milyar euro ek kaynak aktarılacak. Bu kaynağa yeşil ışık yakılması Yunanistan’ın 20 Mart’taki 14.5 milyar euro borç ödemesi dikkate alındığında iflasın önüne geçilmesi açısından yaşamsal öneme sahipti.

- BORÇ SİLME: 17 Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanının en çok kafa yorduğu konuların başını özel sektörün Yunanistan’a verdiği borçta gönüllü yapacağı kesinti çekti. Özel sektör temsilcileriyle bakanlar arasında mekik dokuyan Yunan Başbakanı Papadimos’un yaptığı pazarlıklar Euro Bölgesi toplantısına paralel yürüdü. Beklenti özel sektörün borçlarda yüzde 50 kesintiye gitmesi yönündeydi.

Ancak yapılan hesaplamalarda Atina’nın 5.5 milyar euro ekstra kaynağa ihtiyaç duyduğunun belirlenmesi pazarlıkların yönünü değiştirdi. Pazarlıklar sonucu özel sektör Yuna borcunda nominal yüzde 53.5 kesinti (hair cut - saç tıraşı) yapmaya razı oldu. Bu da reel anlamda yüzde 75’lik bir kesinti anlamına geliyor.

Bu oranın sayısal değeri ise yaklaşık 107 milyar euro. Böylece yardım paketiyle birlikte Atina’ya sağlanan “rahatlamanın” düzeyi 237 milyar euro gibi devasa bir rakama ulaşıyor. Faiz oranlarının düşürülmesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Yunan tahvillerinden elde ettiği kârı da tekrar kullanılmak üzere üye ülkelere dağıtması da Euro Bölgesi’nin ekstra katkısı olarak görülüyor.

- EMANET HES ABI: Yunanistan’a karşı AB tarihinde ilk kez rastlanan bir kontrol mekanizması devreye sokuluyor. Yunanistan borç ödemelerinde aksama yaşamamak için bir emanet hesabı oluşturacak. AB, ECB ve IMF yetkililerinden oluşan troykanın denetimi altında tutulacak hesaba üç aylık borç tutarını önceden yatırmak zorunlu.

- DAİMİ HEYET: AB, Atina’da daimi bir heyetle Yunan hükümetinin adımlarını izleyecek.

- EK ÖNLEM: Yunanistan’ın önündeki en önemli sorunlardan biri borcunun GSYH’ye oranının yüzde 160’a ulaşmış olması.  2020’ye kadar AB’nin ana hedefi bu oranı yüzde 120’ye çekmekti. Gergin pazarlıklarla bu alanda varılan son oran yüzde 120.5 oldu. Yunanistan iki ay içinde ülkenin borç ödemesini yasal öncelik haline getirecek bir düzenleme yapmak zorunda. Bu da Yunanistan’ın vatandaşlarının maaşını ödemeden borç faizi ödemesi anlamına gelecek.

(AA)
 
Bu Haber 114 Kez Okundu.  
   
 
 
 
  Yorumlar 0 Onay Bekleyenler 0  



600
   Karakter Kaldı.

Üye olmayan okurlarımızın yorumları "Misafir" kullanıcı adıyla yayınlanmaktadır.

Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

 
   
 
   
   


KÜNYE

ÖMER KARA GAZETECİLİK İLETİŞİM GIDA İNŞAAT TURİZM SAN. TİC.LTD. ŞTİ adına

İMTİYAZ SAHİBİ

ÖMER KARA

 

SORUMLU YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ

ÖNDER ÇİFTCİ

 

EDİTÖRLER

NİHAT ERDOĞAN

MURAT GÜZEL

MUSTAFA EKMEKCİOĞLU

 

REKLAM VE HALKLA İLİŞKİLER

ESER ALDEMİR

GÜLFEM ALADAĞ

KADİR ERGÜN

FADİME FEYZA TUNÇ

 

HUKUK DANIŞMANLARI

AV. SİNAN ÖZKAN

AV. ABİDİN GÜRSOY

İLETİŞİM

Sultan Cem Caddesi 1. Form Apt. No:1/23
Selçuklu/KONYA

Tel: 0 332 321 87 70

Faks: 0 332 321 87 69

bilgi@konyapostasi.com.tr

ajans@konyapostasi.com.tr

muhasebe@konyapostasi.com.tr

haber@konyapostasi.com.tr

reklam@konyapostasi.com.tr

spor@konyapostasi.com.tr

Bize Ulaşın
Adınız

e-Posta

Konu

Mesaj

Güvenlik Kodu