‘Manevi miras milletin’  
7-17 Aralık 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen Hz. Mevlana’nın 738. Vuslat Yıldönümü Uluslar arası Anma Törenlerini değerlendirmek için basın toplantısı düzenlendi.  
   2012-01-03 09:56:27  

 

 

Anemon Otel’de düzenlenen toplantıya Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, KTO Karatay Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Çağatay Ünüsan, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı, Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Nuri Şimşekler katıldı.

 Toplantıda konuşan Tahir Akyürek “700 yılı aşkın geleneğin bizden sonraki kuşaklara da aktarılması için güzelliklerin yanında eksiklikler de oldu. Bizim amacımız bu eksiklikleri gidermek ve yapılan bu programların usulüne uygun olarak yaşatılmasına gayret göstermektir. 10 gün içerisinde gerçekleştirilen 21 programla en yoğun kültürel etkinlikler yapıldı. Mehter takımının sevgi, barış, hoşgörüsü ile başlayan programa dünyanın birçok yerinden katılanlar oldu. Her gün kendisini yenilemesi ve bir şeyler söylemesi gereken bir kültürün mirasçılarıyız” dedi.

“DIŞARIYA MEVLANA’YLA AÇILIYORUZ”

2012 yılının hayırlı geçmesini dilerken televizyondaki taciz görüntülerinin Türkiye’ye yakışmayan görüntüler olduğunu, bardağın dolu tarafından bakarken boş tarafını da doldurmaya gayret edilmesi gerektiğini bildiren Akyürek, “Mevlana Müzesi’ni ziyaret eden yabancı misafir sayısı saatte bin 500'ü buluyor. Bu durumda en ufak bir huzursuzluğun olmamasını özel bir berekete bağlıyorum. Program sonunda anketler yaptık ve bu anketlerin sonucunda katılanların geneli Konya'nın bir huzur kenti olduğunu söyledi. Biz Konya'ya turistik gözle bakarsak bu maneviyatı kaybederiz. Kültür ve değerlerimizi yeni kuşaklara bu şekilde aktarmamız gerekir. Konya, Mevlana sayesinde dışarıya açık bir şehir” dedi.

FORMAT DEĞİŞTİRİLİP İLGİ ARTIRILMALI

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Mevlevilik kültürü ile ilgili öğrencileri bilgilendirmek için söyleşiler yaptıklarını belirtti. Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam ise “Konya'nın kültür şehri haline gelmesi çok önemli, program oldukça yoğun bu nedenle insanlar hangisine gideceğini şaşırıyorlar. Bunun olmaması için format değişikliğine gidilerek bilgi artırılabilir” dedi.

“MEVLANA’NIN MANEVİ MİRASI HEPİMİZE AİT”

Basın mensuplarına neden sadece programların ilk günü için bilet gönderildiğini soran gazeteciye Başkan Akyürek gelecek yıllarda bu sorunun çözülmesi için gerekli önlemlerin alınacağını söyledi. Hz. Mevlana’nın 21 kuşaktan torunu olan Faruk Yarkın Çelebi’nin neden programlara davet edilmediği sorusuna Akyürek, “Tabi ki Hz. Mevlana’nın kuşak torunlarına saygımız sonsuz. Hz. Mevlana’nın manevi mirası milletindir. Bu açıdan hepimiz onun gerçek mirasçılarıyız. Bu konuda kesin bir yargıdan söz edemem” dedi. Akyürek, altyapı çalışmaları konusunda sorulan soruya ise “Sultan Selim Camii'nin restorasyon çalışmalarının törenlerle başlaması iyi bir durum olmadı. Fakat Konya'da zamanlama çok zor oldu. Bu işlerin kuruldan geçmesi ya da ihalelerin iptal edilmesi işin de gecikmesine neden oldu.” şeklinde cevap verdi. Toplantıya Vali Aydın Nezih Doğan'ın rahatsız olduğu için programa katılamadığı öğrenildi. 

 

(KONYA POSTASI)
 
Bu Haber 233 Kez Okundu.  
   
 
 
 
  Yorumlar 0 Onay Bekleyenler 0  



600
   Karakter Kaldı.

Üye olmayan okurlarımızın yorumları "Misafir" kullanıcı adıyla yayınlanmaktadır.

Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

 
   
 
   
   


KÜNYE

ÖMER KARA GAZETECİLİK İLETİŞİM GIDA İNŞAAT TURİZM SAN. TİC.LTD. ŞTİ adına

İMTİYAZ SAHİBİ

ÖMER KARA

 

SORUMLU YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ

ÖNDER ÇİFTCİ

 

EDİTÖRLER

NİHAT ERDOĞAN

MURAT GÜZEL

MUSTAFA EKMEKCİOĞLU

 

REKLAM VE HALKLA İLİŞKİLER

ESER ALDEMİR

GÜLFEM ALADAĞ

KADİR ERGÜN

FADİME FEYZA TUNÇ

 

HUKUK DANIŞMANLARI

AV. SİNAN ÖZKAN

AV. ABİDİN GÜRSOY

İLETİŞİM

Sultan Cem Caddesi 1. Form Apt. No:1/23
Selçuklu/KONYA

Tel: 0 332 321 87 70

Faks: 0 332 321 87 69

bilgi@konyapostasi.com.tr

ajans@konyapostasi.com.tr

muhasebe@konyapostasi.com.tr

haber@konyapostasi.com.tr

reklam@konyapostasi.com.tr

spor@konyapostasi.com.tr

Bize Ulaşın
Adınız

e-Posta

Konu

Mesaj

Güvenlik Kodu