Gebelikte Folik Asit kullanımı çok önemli  
Mevlana Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Hüsnü ALPTEKİN yaptığı açıklamada gebelik ve emzirme sürecinde günlük 400-800 mcg(mikrogram) folik asite ihtiyaç olduğunu belirterek en fazla yeşil yapraklı sebzeler, bira mayası, karaciğer, yumurta, kuru yemişler ve kabuklu tahıllarda bulunan Folik asit hamile kalmayı planlayan her anne adayı için gebe kalmadan önce düzenli olarak yeterli miktarda alınmalıdır dedi.  
   2011-12-28 11:29:51  

 

Alptekin açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Folik asit, merkezi sinir sisteminin fonksiyonlarında önemli bir rol oynar. En fazla yeşil yapraklı sebzeler, bira mayası, karaciğer, yumurta, kuru yemişler ve kabuklu tahıllarda bulunur. İnce bağırsakta emilip, karaciğerde metabolize olur. Folik asit(Folat-Polisin) B grubundan suda eriyen bir vitamindir. Gebelik ve emzirme sürecinde günlük 400-800 mcg(mikrogram) folik asite ihtiyaç vardır. Eksikliği anemi oluşturarak klinik bulgulara(halsizlik, deri ve mukozalarda solgunluk) yol açar. Ayrıca dudak kenarlarında çatlaklar, ağrılı-pürüzsüz-kızarık bir dil, depresyon görülebilir. Ancak eksikliği genellikle klinik bulgulardan ziyade laboratuvar testleri ile tespit edilir. Sindirim bozukluklarında, gebelikte, sigara-alkol tüketenlerde, keçi sütü ile beslenen çocuklarda, bazı antibiyotiklerle ve epilepsi(sara) hastalığında kullanılan ilaçlarla folik asit eksikliği ortaya çıkabilir.

Gebeliğin ilk haftalarında bebeğin merkezi sinir sistemi(beyin+omurilik) oluşur. Bu sürecin sağlıklı sonuçlanması önemlidir. Aksi takdirde spina bifida(omurganın sırt veya bel bölgesinde açık olması) oluşabilir. SBAA Web Resources 2000 Araştırması’nın sonuçlarına göre, gebe kalmadan önce günlük alınan 400-800 mcg folik asit spina bifida ve diğer nöral tüp defektlerini %50-75 oranında önleyeceğini ortaya koymuştur. Hamile kalmayı planlayan her anne adayı için gebe kalmadan önce düzenli olarak yeterli miktarda folik asit alması büyük önem taşımaktadır. Aksi takdirde bir kadın hamile olduğunu anladığında, folik asitin beklenen faydalarından yararlanmak için belki de geç kalmış olabilir.” 

(KONYA POSTASI)
 
Bu Haber 236 Kez Okundu.  
   
 
 
 
  Yorumlar 0 Onay Bekleyenler 0  



600
   Karakter Kaldı.

Üye olmayan okurlarımızın yorumları "Misafir" kullanıcı adıyla yayınlanmaktadır.

Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

 
   
 
   
   


KÜNYE

ÖMER KARA GAZETECİLİK İLETİŞİM GIDA İNŞAAT TURİZM SAN. TİC.LTD. ŞTİ adına

İMTİYAZ SAHİBİ

ÖMER KARA

 

SORUMLU YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ

ÖNDER ÇİFTCİ

 

EDİTÖRLER

NİHAT ERDOĞAN

MURAT GÜZEL

MUSTAFA EKMEKCİOĞLU

 

REKLAM VE HALKLA İLİŞKİLER

ESER ALDEMİR

GÜLFEM ALADAĞ

KADİR ERGÜN

FADİME FEYZA TUNÇ

 

HUKUK DANIŞMANLARI

AV. SİNAN ÖZKAN

AV. ABİDİN GÜRSOY

İLETİŞİM

Sultan Cem Caddesi 1. Form Apt. No:1/23
Selçuklu/KONYA

Tel: 0 332 321 87 70

Faks: 0 332 321 87 69

bilgi@konyapostasi.com.tr

ajans@konyapostasi.com.tr

muhasebe@konyapostasi.com.tr

haber@konyapostasi.com.tr

reklam@konyapostasi.com.tr

spor@konyapostasi.com.tr

Bize Ulaşın
Adınız

e-Posta

Konu

Mesaj

Güvenlik Kodu