Hekimevi toplantı salonunda yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Dr. Sefa Çetin, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ömer Ünsal, Türk Diyabet Vakfı Konya+Şubesi'> Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kaya, vatandaşlar ve diyabet hastaları katıldı.
DİYABETLİ HASATA SAYISI ARTIYOR
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ömer Ünsal, son yıllarda diyabetli hasta sayısındaki artışa dikkatleri çekerek, “Gelişen teknoloji ile diyabetli hasta sayısında artış gözle görülecek kadar artmıştır.Diyabetin bu kadar artmasını önlemek için okullarda diyabet eğitimine özel önem vermekteyiz” dedi.
DİYABETİN TEMELİ OBEZLİKTİR
Diyabet hastalığının ülkemiz için ciddi problem olduğunu söyleyen Vali Yardımcısı Dr. Sefa Çetin, “Bu hastalığın temelinde düzensiz beslenme ve hareketsizlik yatmaktadır.Ülkemiz insanlarının 3’te 2’si obezlik kıskacındadır.Şimdi bu hastalığı önlemenin yollarını aramaktayız.Ülkemiz sağlık bütçesinin neredeyse 4’de biri obezlikle mücadele için kullanılmaktadır” dedi.
DİYABET BİN YILIN HASTALIĞIDIR
Türk Diyabet Vakfı Konya+Şubesi'> Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kaya’da toplantıda yaptığı konuşmada, diyabetin özellikle gelişmekte olan ülkelerde hız kazandığını söyleyerek, “Diyabet sadece yüzyılın değil, bin yılın hastalığıdır.Dünyada ilk defa enfeksiyon dışında bir hastalık salgın statüsüne alınmıştır.2025 yılında dünya ülkelerinden yaklaşık 450 milyon kişi diyabet hastası olacaktır.”dedi.
OKULDA DİYABET EĞİTİMİ DEVAM EDECEK
Diyabet hastalığıyla ilgili olarak Konya’da çalışmaların arttığını söyleyen Kaya, “Okulda diyabet programımız devam edecek.Bu çerçevede öğretmenlere ve öğrencilere şişmanlık,sağlıklı beslenme ve diyabet konularında bilgiler verilecek.Bu nedenle önemli sonuçları olan ve giderek artan diyabet hastalığının önlenmesi ve kontrolü çalışmaları kapsamında hazırlanan Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı ile öngörülen faaliyetlerin hayata geçirilmesi ile önemli ilerlemeler kaydedilecektir” dedi.
(Mustafa Ekmekcioğlu- Konya Postası)
(KONYA POSTASI)