ASELSAN savaş uçağına göz üretti !  
Aselsan’ın 50 milyon dolarlık yatırımla üretimine başladığı savaş uçaklarına dönük “Aselpod” adlı göz, Eskişehir’de test edilmeye başlandı. Aselpod, ilk olarak F-4E/2020 terminatör uçaklarında kullanılacak  
   2011-04-29 15:19:06  

ASELSAN, savaş uçakları için her hava şartında hedefi gören yerli gözü üretti. Göz, F-4E/2020 ve F-16 blok 50 savaş uçaklarına takılacak. Aselpod adı verilen göz, ilk defa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün geçtiğimiz günlerde Aselsan’a yaptığı ziyarette kameraların karşısına çıktı.

2007’de tanık olduk

Aselsan’ın toplam 50 milyon dolara ürettiği gözlerden birincisi, Eskişehir’de test ediliyor. Aselpod’un ilk olarak F-4E/2020 terminatör uçaklarında göreve başlaması bekleniyor. Kamuoyu, savaş uçaklarının gece karanlığında hedefi nokta atışı ile vurmasına 2007 Aralık’ta Irak’ın kuzeyine gerçekleşen hava harekatında tanık oldu. O harekatta pilotlar, yerden kilometrelerce yüksekte ay ışığından yararlanarak hedefleri tespit etti ve nokta atışı ile PKK’lı teröristler ve barınaklarını imha etti. O harekatta, ABD’den ithal edilen LANTIRN sistemi kullanıldı. Artık uçaklara Aselsan’ın ürettiği Aselpod takılacak. Uçaklara sonradan pek çok yetenek ekleyen Aselpod, Aselsan’a da devler liginde yeni bir yer sağladı. Türkiye, bu teknolojiye sahip dünyada dördüncü ülke oldu. ABD ve Fransa bu podlardan üretirken, İsrail, ABD’den aldığı yardımla üretim yapıyor. Havacılığın bir başka devi Rusya ise bombardıman için kullandığı uçaklara bu sistemi en başta yerleştiriyor.

F-16 Blok 50’ye takılacak

Podlar, F-16 savaş uçaklarının modernizasyonunu bekledi. Türk F-16 Blok 40’ların Blok 50 seviyesine yükseltilmesiyle podlar da en modern sistemle uyumlu olacak. Podların üretimi daha önce Blok 40’lara göre planlanmıştı. Aselpod’la şu anda Eskişehir deki 1. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı’nda çeşitli testler yapılıyor. İlk uçuşun Aralık 2011’den önce gerçekleşmesi bekleniyor. Projenin ikinci aşamasında 16 podun daha Hava Kuvvetlerine kazandırılması amaçlanıyor.

Aselpod nedir

UÇAKLARIN gece şartlarında “gündüz gibi” operasyon yapmasına imkân veren ve Türk mühendisler tarafından üretilen Aselpod, lazerle işaretleme, hedef bulma ve bombalamada kullanılıyor. Bu sayede Türk savaş pilotları, güdümlü bomba ve füzelerle hedefleri büyük isabetle vurabilecek. AselPod, hedefleri video üzerinden otomatik olarak izleyecek ve hedef konum bilgilerini tespit ederek ekrana yansıtacak

(KONYA POSTASI)
 
Bu Haber 566 Kez Okundu.  
Anahtar Kelimeler
,
   
 
 
 
  Yorumlar 0 Onay Bekleyenler 0  



600
   Karakter Kaldı.

Üye olmayan okurlarımızın yorumları "Misafir" kullanıcı adıyla yayınlanmaktadır.

Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

 
   
 
   
   


KÜNYE

ÖMER KARA GAZETECİLİK İLETİŞİM GIDA İNŞAAT TURİZM SAN. TİC.LTD. ŞTİ adına

İMTİYAZ SAHİBİ

ÖMER KARA

 

SORUMLU YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ

ÖNDER ÇİFTCİ

 

EDİTÖRLER

NİHAT ERDOĞAN

MURAT GÜZEL

MUSTAFA EKMEKCİOĞLU

 

REKLAM VE HALKLA İLİŞKİLER

ESER ALDEMİR

GÜLFEM ALADAĞ

KADİR ERGÜN

FADİME FEYZA TUNÇ

 

HUKUK DANIŞMANLARI

AV. SİNAN ÖZKAN

AV. ABİDİN GÜRSOY

İLETİŞİM

Sultan Cem Caddesi 1. Form Apt. No:1/23
Selçuklu/KONYA

Tel: 0 332 321 87 70

Faks: 0 332 321 87 69

bilgi@konyapostasi.com.tr

ajans@konyapostasi.com.tr

muhasebe@konyapostasi.com.tr

haber@konyapostasi.com.tr

reklam@konyapostasi.com.tr

spor@konyapostasi.com.tr

Bize Ulaşın
Adınız

e-Posta

Konu

Mesaj

Güvenlik Kodu