Otomobilde lazer devrimi  
Otomobillerde 150 yıllık sistem değişiyor! 150 yıldan fazla kullanılan standart bujilerin yerini lazerler alacak!  
   2011-04-29 15:17:31  

Otomotiv sektörü lazer teknolojili buji uygulamasına geçmeye hazırlanıyor. Romanya ve Japonya'dan araştırmacılar, 1 Mayıs'ta yapılacak Lazer ve Elektro-Optik konferansında, lazer ışınlarının, otomobil motorlarında yakıt ve hava karışımını ateşlemek için kullanılabileceğini anlatacaklar.

Lazerle ateşlemenin daha fazla yakıt karışımını tutuşturarak motorların daha verimli çalışmasını sağlayabileceğini ve atık egzost miktarının düşmesiyle kirliliği azaltabileceğini belirten bilim adamları, yeni teknolojinin ticari hale getirilmesi amacıyla buji üreticisi Denso adlı bir firmayla görüşmeleri sürdürdüklerini kaydettiler.

Keşfinin üzerinden 150 yıl geçmesinden bu yana patlamalı motor teknolojisinde küçük de olsa bir değişiklik sağlayacak bujileri lazerle değiştirme fikri sayesinde yakıtın daha verimli yakılabileceğini ve silindirin zamanla aşınmasının da azalacağının altını çizdiler. Bilindiği üzere yüksek voltaj normal bujileri hem hızlı aşındırıyor hem de verimli değil.

Araştırmacılar, güçlü lazer ışınının istenilen ateşlemeyi yapamayacağı ve silindire zarar verebilmesi olasılığından geliştirdikleri buji ölçülerindeki silindirlere sıkıştırdıkları seramik tozlarından elde edilen lazerleri kullanacaklar.

Böylece lazer tipi bujiler standart olanlarına göre daha dayanlık hale gelecek.

(KONYA POSTASI)
 
Bu Haber 198 Kez Okundu.  
Anahtar Kelimeler
,
   
 
 
 
  Yorumlar 0 Onay Bekleyenler 0  



600
   Karakter Kaldı.

Üye olmayan okurlarımızın yorumları "Misafir" kullanıcı adıyla yayınlanmaktadır.

Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

 
   
 
   
   


KÜNYE

ÖMER KARA GAZETECİLİK İLETİŞİM GIDA İNŞAAT TURİZM SAN. TİC.LTD. ŞTİ adına

İMTİYAZ SAHİBİ

ÖMER KARA

 

SORUMLU YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ

ÖNDER ÇİFTCİ

 

EDİTÖRLER

NİHAT ERDOĞAN

MURAT GÜZEL

MUSTAFA EKMEKCİOĞLU

 

REKLAM VE HALKLA İLİŞKİLER

ESER ALDEMİR

GÜLFEM ALADAĞ

KADİR ERGÜN

FADİME FEYZA TUNÇ

 

HUKUK DANIŞMANLARI

AV. SİNAN ÖZKAN

AV. ABİDİN GÜRSOY

İLETİŞİM

Sultan Cem Caddesi 1. Form Apt. No:1/23
Selçuklu/KONYA

Tel: 0 332 321 87 70

Faks: 0 332 321 87 69

bilgi@konyapostasi.com.tr

ajans@konyapostasi.com.tr

muhasebe@konyapostasi.com.tr

haber@konyapostasi.com.tr

reklam@konyapostasi.com.tr

spor@konyapostasi.com.tr

Bize Ulaşın
Adınız

e-Posta

Konu

Mesaj

Güvenlik Kodu