SİYASETÇİLERDE BİLE HEYECAN YOK
Siyaset Bilimci Prof. Dr. Birol Akgün, yapılacak genel seçim çalışmalarının geçmiş dönemlerde yapılan seçimlere göre çok daha sessiz ve sakin bir havada yürütüldüğünü söyledi. Seçim propagandalarının heyecansız bir şekilde devam ettiğini belirten Prof. Dr. Akgün, “Meydanlarda genel anlamıyla bir seçim havası yok. Meydanlardaki mevcut durgunluk tek kalede oynanan futbol maçlarına benziyor. Kamuoyunda AK Parti’nin tek başına iktidar olacağı algısı yüksek tutuluyor. Anket çalışmaları da bu görüşü destekliyor. Seçim sonuçlarında gözle görülür bir değişiklik görülmeyeceğini düşünen seçmen kitlesi, aslında siyasetçileri de heyecanlandırmıyor. İktidar partisine mensup siyasiler, nasılsa seçimi kazanacağız mantığına bürünüp aktif olarak çalışma sergilemiyor. Muhalefet partilerinde de bir kabullenmişlik söz konusu. Her iki taraf da belli bir kabullenmiş doğrultusunda seçimin bir an evvel yapılmasını bekliyor” diye konuştu.
HERŞEYİN SİYASET OLMADIĞINI DÜŞÜNENLER ARTIYOR
Türkiye’deki siyasetin normalleşmeye başladığını kaydeden Akgün, “Şehirleşme ve eğitim düzeyi arttıkça siyasetin önemi biraz daha azalıyor. İnsanlar artık her şeyin siyaset olmadığını çok iyi biliyor. Böyle olunca siyaset centilmence yapılan bir yarış ortamında yapılmalı diyenlerin sayısı fazlalaşıyor. Bakıyorsunuz partilerin tabanı oturmuş durumda. Seçimin hareketsiz geçmesinin nedenlerinden biri de her partinin bir tabanı olmasından kaynaklanıyor. Mitingler de olmasa ortada bir seçim olacağı inancı hiç olmayacak.” Şeklinde konuştu.
AMERİKAN TARZI SEÇİM ANLAYIŞI YAYGINLAŞIYOR
12 Haziran’da yapılacak seçimlerinde Amerikan tarzı bir seçim anlayışının hakim olduğunu belirten Akgün, “Bu tarz seçim çalışmalarında meydan mitinglerinde fazlaca yer verilmez. Medya üzerinden propaganda faaliyetleri gerçekleşir. Yerel düzeyde biraz hareketlilik yaşanır ancak bu seçim atmosferini çok fazla etkilemez. Kişisel hayatlar üzerinden gündem oluşturulmaya çalışılır. Önceden meydanlarda laiklik tartışılırdı, ekonomik göstergeler tartışılırdı. Şimdi bakıyorsunuz liderlerin karakteristik yapıları ve zaafları üzerinden propaganda yapılıyor. Seçim polemikleri belden aşağı vuruluyor. Son dönemde yaşanan kasetlerin siyaset gündemini belirlemesi Amerikan tarzı seçim anlayışının ispatı niteliğindedir” dedi.
(KONYA POSTASI)